28 March 2020

Gewrichtspijn

Iedereen, van jong tot oud, krijgt vroeg of laat te maken met gewrichtspijn. Traumatisch, inflammatoir of mechanisch ...

Om een optimale behandeling te krijgen dient met de oorzaak te achterhalen.

Gewrichten: complexe en gevarieerde structuren

Met ongeveer 400 gewrichten is het menselijk lichaam een mobiele en flexibele machine, die over het algemeen goed “geolied” blijft tot ongeveer de leeftijd van 55 à 60 jaar. Vanaf dan krijgen de gewrichten last van veroudering, men verkrijgt afbraak van het kraakbeen en verharding van bepaalde weefsels.

Het is bekend dat gewrichten, de verbindingspunten tussen de verschillende botten van het lichaam, complexe structuren zijn die verschillende weefsels bevatten: bindweefsel (ondersteuning), kraakbeen, membranen, vloeistof (synoviale vloeistof), ligamenten...

Gewrichtspijn kan op elke leeftijd voorkomen en kan verschillende oorzaken hebben:

  • Traumatisch: een val, een ongeluk, een slag of stretching kan de gewrichten en hun verschillende weefsels beschadigen.
  • Mechanisch: de slijtage van bepaalde weefsels, zoals kraakbeen in het geval van artrose, kan een bron van pijn zijn, evenals een misvorming of een slechte houding (bv X-benen)
  • Ontsteking: Op de verschillende delen van het gewricht zoals pezen (tendinitis), slijmbeurs (bursitis) of het ganse gewricht kunnen ontstekingen voorkomen. Dit kan zijn ten gevolge van artritis, reumatoïde artritis of andere inflammatoire reumatische aandoeningen.
  • Kristalafzettingen: bv jicht.
  • Infectieus: vrij zeldzaam, maar sommige virussen of bacteriën kunnen de gewrichten aantasten en ernstige pijn of aanhoudende pijn veroorzaken (vb. het Chikungunya-virus ).

Pijn in de gewrichten?

Ongeacht de leeftijd kan een gewricht pijn doen. Waar komt de pijn vandaan? Is de pijn ten gevolge van overbelasting, val…? Is de pijn aanhoudend of eerder sterker in de ochtend? Is er koorts, zwelling …? Dit zijn vragen die de arts zal stellen om de oorzaak te achterhalen.

  • Je wordt ‘s nachts wakker van de pijn, het gewricht is rood en gezwollen? Dan is het waarschijnlijk een ontsteking, type artritis.
  • Indien het gewricht stijf aanvoelt bij het ontwaken of na een periode van immobiliteit en de pijn neemt af tijdens beweging, dan is dit eerder mechanisch, type artrose.

Om een diagnose te verkrijgen zijn ook volgende vragen belangrijk. Wanneer is de pijn begonnen? Op welke gewrichten heb je pijn? Is de pijn symmetrisch? Dit zou kunnen wijzen op reumatoïde artritis.

Gewrichten zijn fragiel… een gekend fenomeen bij sporters zijn verstuikingen van de enkels, goed voor 15 tot 20% van de sportblessures, vooral bij teamsporten. Bij verstuikingen is de pijn scherp. Vaak is een verstuiking niet ernstig maar een correcte verzorging is wel nodig.


Een letsel dat gepaard gaat met een krakend geluid of een scheurend gevoel, kan wijzen op een ernstige verstuiking. Men dient altijd een dokter te raadplegen. Idem voor een vervorming, verkleuring van het gekwetste lichaamsdeel of oedeemvorming.


Bij een lichte kwetsuur volstaat meestal rust, ijskompres, drukverband of bv het been wat hoger leggen. Hier is rust en geduld de boodschap.

Artrosepijn: welke behandelingen?

Na de leeftijd van 50 jaar is artrose (afbraak of "slijtage" van het kraakbeen), een van de belangrijkste oorzaken van gewrichtspijn, voornamelijk knieën, maar ook heupen, handen, enz.


Paracetamol (tot 4 g/ dag) is de eerste aanbevolen pijnstiller in geval van een crisis. Langdurig gebruik van ontstekingsremmers kan maaglast veroorzaken. Vraag advies aan een arts.


Een alternatief in geval van hevige pijn: crèmes of gels op basis van niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAlD's).


Een aantal planten kunnen een natuurlijke oplossing bieden om pijn te verzachten.

  • Harpagophytum procumbens of duivelsklauw is een plant met sterke ontstekingsremmende eigenschappen die het niveau van cytokines verlaagt. Daarnaast wordt de aanmaak van enzymen die het kraakbeen aantasten geremd. Harpagophytum wordt gezien als een krachtig middel tegen osteoartritis. Het verzacht de pijn en verbetert de mobiliteit.
  • Urtica dioïca of brandnetel heeft een ontstekingsremmende werking. Vaak is brandnetel ondersteunend bij de afbouw van reguliere medicatie.
  • Spirea ulmaria of moerasspirea en Salix alba of witte wilg zijn pijnstillend, diuretisch en ontzwellend.
  • Equisetum arvense of paardenstaart is zeer rijk aan silicium en ondersteunt de regeneratie van bindweefsel zoals kraakbeen. Silicium is essentieel voor het leven. Het menselijk lichaam heeft een grote voorraad. Met het ouder worden neemt deze voorraad af. Silicium is noodzakelijk om calcium te fixeren en demineralisatie van het bot tegen te gaan. Silicium is ook het element bij uitstek voor alle pezen.
  • Lithothamnium calcareum of lithothamnus: Dit is een kleine rode alg die tot 75% van zijn gewicht aan calcium bevat. Daarnaast bevat hij veel sporenelementen en ijzer. Ideaal voor mineralisatie van het bot in synergie met paardenstaart voor de aanvoer van silicium.

1) Chikungunya is een milde infectieziekte die wordt veroorzaakt door het chikungunyavirus, dat wordt overgedragen door muggen die overdag steken.

Bekijk meer berichten

Bekijk alle blogberichten
vorige
volgende
Back to top