Middelen tegen allergie? De natuur snelt je ter hulp!

Allergie. Dat is wel verlangen naar de eerste zonnestralen maar ook met een bang hartje afwachten hoe erg je hooikoortssymptomen deze keer zullen zijn. Of het is alle etiketten op etenswaren uitpluizen om te zien of er niks in zit waar je allergisch aan bent. Netelroos is geen lachertje. Het is ook een verstopte neus, niesbuien, jeukende of zelfs gezwollen ogen, een lopende neus of ademhalingsproblemen.

Kortom: allergisch zijn is voorzichtig zijn, bezorgd zijn en veel anticiperen. En vaak ook medicijnen nemen. Gelukkig kan je ook rekenen op de natuur om symptomen te verzachten. Ze heeft enkele middeltjes in petto die je ondersteunen wanneer je allergie de kop opsteekt.

Wat is een allergie?

Een allergie is simpel uitgelegd een reactie van je immuunsysteem op stoffen waar het eigenlijk niet op zou moeten reageren. Die reactie wordt veroorzaakt doordat je lichaam histamine aanmaakt. Die histamine zorgt er voor dat de antistoffen weten waar ze moeten zijn nl. daar waar de gevaarlijke stoffen je lichaam binnen komen. Op zich is histamine heel noodzakelijk voor je immuunsysteem. Het is pas problematisch wanneer je lichaam overmatig histamine produceert en je daardoor symptomen van allergie vertoont.

Heb je hooikoorts en komen er graspollen via je neus binnen, dan voel je de allergische reactie aan een verstopte of lopende neus. Ben je allergisch aan bepaalde voedingswaren dan is het goed mogelijk dat je keelholte begint te zwellen. Dat komt dus omdat de histamine in werking treedt en de antistoffen in je lichaam naar die bepaalde plek roept.

Histamine is een lichaamseigen stof die je beschermt tegen indringers. Te veel histamine in je lichaam werkt echter averechts en veroorzaakt allergische reacties.

Antihistaminica

Antihistaminica blokkeren de werking van histamine. Meestal verlichten ze snel symptomen zoals jeukende en tranende ogen, een verstopte of lopende neus, en een kriebelende keel. Maar ook bij netelroos en irritatie van de huid na insectenbeten brengen antihistaminica verlichting.

Het merendeel van de antihistaminica brengt ook in kleine of grotere mate ongewenste neveneffecten met zich mee. De meest gekende bijwerkingen zijn:

  • slaperigheid,
  • coördinatie- en/of concentratiestoornissen,
  • droge mond,

De meeste antihistaminica zijn chemische varianten en zijn enkel op voorschrift te verkrijgen. Ze zijn grotendeels beschikbaar in de vorm van tabletten of pilletjes om op te zuigen of in te slikken.

Hooikoorts

Heel veel Vlamingen niezen en snuiten erop los tijdens het hooikoortsseizoen. Maar niet al die mensen zijn allergisch aan dezelfde pollen. Heb je zelf last van symptomen van een pollenallergie, bekijk dan zeker eens onderstaand overzicht. Je ziet meteen in welk seizoen welke bomen, struiken, kruiden en grassen voor pollen zorgen.

januari els, hazelaar, straatgras
februari els, hazelaar, straatgras
maart berk, els, grote vossenstaart, hazelaar, katwilg,straatgras, taxus
april berk, beuk, es, gewoon reukgras, grote vossenstaart, katwilg, klein graskruid, smalle weegbree, straatgras, taxus, zomereik
mei berk, beuk, es, gewoon reukgras, grote vossenstaart, klein graskruid, rogge, smalle weegbree, straatgras, taxus, zomereik
juni gewoon reukgras, grote brandnetel, grote vossenstaart, klein graskruid, kweek, maïs, rogge, smalle weegbree, straatgras, tamme kastanje
juli ambrosia, bijvoet, gewoon reukgras, grote brandnetel, klein graskruid, kweek, maïs, rogge, smalle weegbree, straatgras
augustus ambrosia, bijvoet, grote brandnetel, klein graskruid, kweek, maïs, smalle weegbree, straatgras
september ambrosia, bijvoet, grote brandnetel, klein graskruid, smalle weegbree, straatgras
oktober bijkruid, grote brandnetel, klein graskruid, kweek, maïs, straatgras
november straatgras
december straatgras

Meer weten over de symptomen van hooikoorts? Lees dan onze blog over verstopte neus, niesbuien, rode ogen, loopneus.

Natuurlijke middeltjes tegen allergieën

Naast de antihistaminica op doktersvoorschrift zijn er ook heel veel natuurlijke middelen tegen allergieën op de markt. Let wel dat deze middelen de allergische reactie niet voorkomen maar wel de symptomen ervan verlichten. In het gamma van Herboplanet vind je bijvoorbeeld deze producten:

  Naast de chemische varianten zijn er ook veel natuurlijke antihistaminica op de markt zoals de producten van Herboplanet.

Allersol

Allersol zijn tabletten op basis van organisch zwavel, witte malrove, zwarte bes, mangaan en lactobacillus acidophillus. Het verzacht de symptomen van ademhalingsallergieën, voedingsallergieën en contactallergie zoals geïrriteerde neus, keel en ogen, hoofdpijn en netelroos.

Sulfonil

Sulfonil zijn tabletten op basis van organisch zwavel, calciumascorbaat en vit c. Het is effectief bij jongeren-acné, rosacea en een geïrriteerde huid, en verlicht ook de symptomen van eczeem, dermatitis en roos.

Ribes Nigrum

Nigrum Ribes druppeltjes op basis van zwarte bes werken bij acute allergie. Het heeft een verzachtende invloed op de keel en luchtwegen, draagt bij tot een goede nierfunctie en zorgt voor een goede vochthuishouding.

 

Difesa QLC

Difesa QLC is een preparaat op basis van Colostrum en Lactoferrine. Het bevordert de immuniteit ter hoogte van de darmen en fungeert als een uitstekend antihistaminicum

Het belang van zwavel bij de strijd tegen allergische reacties

Zowel Allersol als Sulfonil bevatten organische zwavel. Dat heeft een heel goede reden. Zwavel helpt namelijk bij het verminderen van verkoudheidssymptomen en andere ontstekingen. Een tekort aan zwavel kan er dus ook voor zorgen dat je meer last hebt van je allergie. Daarom voegt Herboplanet steevast organische zwavel toe aan natuurlijke middelen die allergische reacties verzachten.

  Een tekort aan zwavel kan ervoor zorgen dat je meer last hebt van allergische symptomen omdat het ontstekingsremmend werkt.

 

Nog meer gezondheidstips op de blog: