28 March 2020

Migraine

Wat is migraine?

Een ‘gewone’ migraineaanval bestaat uit zware hoofdpijn al dan niet voorafgegaan door een aura. Bij vrouwen gebeurt dit vaak rond de periode van de menstruatie. Als deze vorm met de menstruatiecyclus samenvalt, spreekt men van een hormonale migraine. De ernst en de frequentie verschilt van persoon tot persoon. Zo’n aanval kan enkele dagen duren.

Migraine, 4 fasen

  1. De waarschuwingsfase

De waarschuwingsfase van een migraineaanval ondervindt men reeds voor de andere symptomen beginnen. Vaak wordt men prikkelbaar, misselijk, hongerig, men kan last hebben van een gestoord zichtvermogen of men moet vaak geeuwen. Deze fase kan voor iedereen anders zijn. Sommigen voelen de migraine aanval gewoon aankomen.

  1. De aurafase

Niet elke migrainepatiënt heeft een aurafase. Slechts 25 % van de patiënten heeft deze fase. Deze kan tot 1 uur duren. Dit komt meestal langzaam op en gaat volledig over. Ze wordt gekenmerkt door het zien van lichtflitsen, vlekken, sterretjes, tintelingen in armen, benen, gezicht, en gezichtsvelduitval.

  1. De hoofdpijnfase

Daarna krijgt met een heftige, meestal kloppende, hoofdpijn die veel mensen aan hun bed kluistert. De hoofdpijn komt vaak aan één kant van het hoofd voor. Deze kan gepaard gaan met (ernstige) misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht, geur, geluid, temperatuur… Onbehandeld kan deze fase 4 tot 72 uur duren.

  1. De herstelfase

Na een migraineaanval manifesteert zich een herstelfase waarbij men zich nog enkele dagen ‘leeg’ voelt, minder goed kan concentreren, vermoeid is en vaak ook licht geprikkeld.

Triggers voor een migraineaanval

Een migraineaanval kan uitgelokt worden door tal van factoren. Dit kan door overprikkeling zijn van geuren, licht, lawaai. Dit kan ook door bepaalde voedingsmiddelen zoals het eten van chocolade, kaas, noten, specerijen, drinken van wijn, koffie, … maar ook door veranderingen in het dag/nachtritme, het overslaan van een maaltijd, stress, weersveranderingen, een anticonceptiepil, of bepaalde voedingssupplementen of vulstoffen in medicatie. Naast bovenstaande factoren speelt ook de smaakversterker glutaminezuur een belangrijke rol net als sulfieten, nitraten en aspartaam.

Gevolgen

Bij het merendeel van de mensen met migraine leidt dit tot ernstige beperkingen in het sociaal functioneren. Het repeterend karakter, onvoorspelbare en het stigma ’hoofdpijn’ hebben een grote invloed op het dagelijks leven van migrainepatiënten. Het bemoeilijkt het gezinsleven, sociale contacten en vaak ook de relatie met de werkgever.

Niet-medicamenteuze aanpak

  • Het is heel belangrijk om een zicht te krijgen op de triggers en daar de nodige aandacht aan te besteden. Het leren omgaan met stress, vermijden van slaapgebrek… Uiteraard ook de uitlokkende voedingsmiddelen bannen.
  • Ontspanningstechnieken alsook cognitieve therapie, relaxatietherapie alsook acupunctuur kunnen gunstig zijn.
  • Binnen de complementaire geneeskunde wordt heel erg gewerkt met darmflora bevorderende producten. Dit is een ondersteunende therapie die zeker in aanvulling met kruidenpreparaten bekeken kan worden.

Planten die ondersteuning kunnen bieden

Bij hormonale migraine: (Amenosol B)

MSA Framboos (Rubus idaeus): regelt het hormonaal evenwicht en is een belangrijke remedie bij een hormonale disbalans of een problematische menstruatie.

MSA zwarte bes (Ribes nigrum): heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende en werkt ook als antihistaminicum.

MSA Rozemarijn (Rosmarinus off.): regelt het hormonaal stelsel en bevordert de leverwerking

MSA Vijgenboom, (Ficus carica): werkt op de lever en spijsvertering maar ook op zenuwpijnen.

Bij stress-gerelateerde migraine (Ansitol)

TSA Valeriaan (Valeriana off.): kalmerend en slaapbevorderend vooral in acute situaties.

TSA Slaapmutsje (Eschscholtzia californica): zachte remedie bij slapeloosheid, problemen op het centrale zenuwstelsel en duizeligheid.

TSA Kamille (Matricaria chamomilla): rustgevende werking zowel op het zenuwstelsel als op de spijsvertering.

TSA Akkerhoningklaver (Melilotus off.): anti-spasmodische werking en sederend op het centrale zenuwstelsel, diuretisch.

TSA Hop (Humulus lupulus): werkt rustgevend en antispasmodisch. Bij slapeloosheid.

Citroenmelisse (Melissa off.): kalmerende werking

TSA grote klaproos (Papaver Rhoeas): ontspannende werking op de aderwanden.

Algemeen ondersteunend

MSA Hondsroos (Rosa canina): werkzaam via de bijnieren, regelt het hormonaal stelsel, nuttig bij verlaagde weerstand (ook psychische weerstand), werkt op het cholesterolevenwicht, verlaagt de invloed van toxines op de aderwanden, vooral in de hersenen.

Bekijk meer berichten

Bekijk alle blogberichten
vorige
volgende
Back to top