Waarom je beter voor een natuurlijke vorm van vitamine C kiest

Onlangs een vitamine C-supplement gekocht? Dan heb je 90% kans dat daarin geen natuurlijke vitamine C zit maar een chemische imitatie van vitamine C. De wetenschap kan vitamine C vrij eenvoudig namaken. Hieronder lees je daarover meer.

kies voor een natuurlijke vorm van vitamine c

Kunstmatige en natuurlijke vormen van vitamine C

Groenten en fruit zijn de voornaamste bron van vitamine C. In die Vitamine C zit er ascorbinezuur. Dit deeltje, het ascorbinezuur, wordt door de mens opgenomen en helpt bij het dagelijks functioneren van ons lichaam. Dat ascorbinezuur is ook heel eenvoudig na te maken en in grote hoeveelheden te produceren. De kunstmatige vorm is dan ook de meest gebruikte vorm van ascorbinezuur die je in allerlei  'vitamine C-preparaten' vindt. 

Op zich is dat niet erg aangezien ook de kunstmatige vorm werkt. Maar wees je er wel steeds van bewust dat dit nagebootste ascorbinezuur veel moeilijker wordt opgenomen door het menselijk lichaam. Toch zal je op de verpakking van preparaten met kunstmatige vitamine C heel vaak de oorspronkelijke bron zie staan: de acerola-kers.

Hoewel de industrie steeds beter z'n best doet om beter opneembare vormen van ascorbinezuur te produceren, behaal je met deze preparaten nooit dezelfde resultaten als met natuurlijke vormen van vitamine C.

De reden daartoe is simpel: in vruchten zit niet enkel het ascorbinezuur. Wanneer je groenten en fruit vol vitamine C eet, krijg je ook bio-flavonoïden, mineralen enz. binnen. Deze combinatie is vermoedelijk de reden waarom onderzoek aantoont dat natuurlijke vitamine C beter opneembaar is dan kunstmatige vormen. En waarom je een lagere dosis van een natuurlijke vitamine C nodig hebt in vergelijking met de kunstmatige.

Waar vind je natuurlijke bronnen van vitamine C?

natuurlijke vorm van vitamine C

Je vindt natuurlijke bronnen van vitamine C in verschillende voedingsstoffen zoals groenten en fruit. Vroeger was scheurbuik een van de voornaamste gevolgen van een tekort aan vitamine C. Veel scheepslieden leden eraan. Het lepelblad was toen één van de eerste planten die vissers na een lange boottocht steevast aten.

Ook verschillende bessen zitten tjokvol natuurlijke vitamine C. Zoals eerder vermeld mixt de natuur een heleboel bestanddelen tot een geheel van natuurlijke vitamine C. Ook bepaalde vitamine C-preparaten - weliswaar een kleine minderheid - bevatten natuurlijke vitamine C. Denk bijvoorbeeld aan Herbosol C van Herboplanet. Dit vitamine C-supplement is van 100% natuurlijke oorsprong. Het wordt dus veel beter opgenomen door je lichaam dan een klassiek vitamine C-preparaat.