Vermoeide benen?

Pijnlijke, vermoeide benen

Vermoeide benen kunnen symptomen zijn van verschillende onderliggende problemen. Het kan veroorzaakt worden door een probleem van de aders, het kan een probleem ter hoogte van de spieren zijn of een aandoening van de beenzenuwen.

Symptomen van zware benen

Vermoeide, zware benen geven uiteenlopende klachten. Men kan pijnlijke, tintelende gewaarwordingen voelen in de benen. De benen en voeten kunnen gezwollen zijn, men heeft vaak ook last van nachtelijke (kuit) krampen. Spataderen kunnen daarbij ook aanwezig zijn. Ook kunnen zogenaamde “restless legs” (= rusteloze benen) klachten optreden. Hierbij is er een onbedwingbare bewegingsdrang die vooral optreedt in rust , vooral in liggende houding.

Een probleem van de aders

Zoals de bloedvaten bloed af- en aanvoeren naar de organen, zo voeren lymfevaten vocht terug uit het weefsel naar de bloedvaten.

Wanneer deze transportkanalen verzwakt zijn, wordt de circulatie verstoord. De afvalstoffen worden minder goed afgevoerd en je krijgt gezwollen, vermoeide en zware benen.

De problematiek ziet men vooral wanneer mensen langdurig rechtstaan of na een ongeval, infectie of operatie. Andere oorzaken zoals overgewicht en sport kunnen natuurlijk ook voor overbelasting zorgen en aan de oorzaak liggen van een slechte circulatie.

Het fenomeen zware benen is vaak is het een erfelijke aandoening maar ook de leeftijd speelt een rol. Hoe ouder je bent, hoe meer kans op zware benen. Ook tijdens de zwangerschap heeft men een verhoogde kans.

Een probleem van de spieren

Magsol

Een aandoening van de beenzenuwen

Deze zenuwpijn kan via de rug, de lies en het been tot in de voet gevoeld worden. Pijn in de kuiten kan ook veroorzaakt worden door een zenuw die gekneld geraakt is in de ruggenwervel. De zenuwpijn die hierdoor veroorzaakt wordt, geeft een branderig gevoel die men voelt tot in de kuit of zelfs voet.

Rusteloze benen

Bepaalde vormen van bloedarmoede, bijvoorbeeld een tekort aan ijzer of foliumzuur, kunnen aan de basis liggen van rusteloze benen. Na een bloedafname kan men zien welk eventueel tekort aan vitaminen en mineralen men kan aanvullen.

Bij pijn door een slechte circulatie