Natuurlijke antibiotica?

Gelukkig hebben we antibiotica! In bepaalde situaties kan het levens redden…

Toch gaan meer en meer stemmen op om het gebruik van antibiotica te verminderen, om er bewuster mee om te gaan. Ook dit kan levens redden… 

natuurlijke antibiotica

Wanneer antibioticum gebruiken?

Dé grote voorwaarde om een antibiotica in te nemen is de aanwezigheid van een bacterie.

Wanneer je een infectie (= ontsteking) hebt die veroorzaakt wordt door een virus, dan heeft een antibiotica geen enkel nut. Virussen kunnen keelpijn, verkoudheid, diarree, alsook griep, mazelen, bof, veroorzaken. Antibiotica hebben hier dus geen enkel effect op.

Enkel wanneer de infectie (= ontsteking) veroorzaakt wordt door een bacterie, dan kan een antibioticum zijn werk doen. Een infectie door een bacterie kan allerlei ziektebeelden geven: blaasontsteking, longontsteking, oorontsteking, abcessen, enz…

Het is aan de arts om te bepalen indien de ontsteking of infectie veroorzaakt wordt door een bacterie of een virus.

Indien een bacterie de oorzaak is, dan zal je met antibiotica meestal snel verlost zijn van de ontsteking maar jammer genoeg gaat dit toch wel vaak gepaard met enkele vervelende bijwerkingen of effecten, zowel op korte als op lange termijn. Op korte termijn geeft het vooral last aan de darmen, misselijkheid of uitslag. Op lange termijn zien we, door een herhaaldelijk gebruik van antibiotica, een resistentie bij de bacteriën waardoor je geen effect meer hebt van een eventueel volgende antibioticakuur.

Het is dus heel belangrijk enkel antibiotica in te nemen wanneer het echt nodig is.

Hoe kan ik een antibioticum vermijden?

Ons lichaam komt voortdurend in contact met virussen en bacteriën.

Vele bacteriën vervullen zelfs een belangrijke rol in ons lichaam. Toch kunnen andere bacteriën ons dan ziek maken. Dit hangt natuurlijk af van de soort bacterie maar ook van onze algemene gezondheid. Hoe beter het gesteld is met ons eigen immuniteit, hoe weerbaarder ons lichaam is t.o.v. ziekteverwekkende bacteriën.

Zoals bij alles blijkt weer dat stress, angst, ongezonde voeding grote boosdoeners zijn. Ook hier geldt dus beter voorkomen dan genezen. Kijk naar jezelf. Weet je dat je onder grote druk staat, angstig bent en/ of geen tijd maakt voor gezonde voeding, pak dan eerst deze problemen aan. Voeding spreekt iets meer voor zich maar ook naar angst en stress toe, vindt men prachtige geschenken in de natuur!

Vergeet ook de darmflora niet. Gezonde darmen liggen aan de basis van een goede weerstand. Een kuur van probiotica of darmfloraherstellers zullen de weerstand stelselmatig verhogen. 

Wat als ik ziek ben? Bestaat natuurlijke antibiotica?

duivelsklauwEerder in de tekst kon je al lezen dat een infectie, viraal of bacterieel, eigenlijk een ontsteking is. Gelukkig is de natuur gezegend met verschillende planten die rijk zijn aan krachtige ontstekingswerende en immunostimulerende bestanddelen.

Hieronder enkele belangrijke planten:

  • Waarschijnlijk de meest bekende maar nog steeds heel belangrijke plant is  Echinacea angustifolia. Deze helpt de verspreiding van de ziekteverwekkende ziektekiemen tegen te gaan en een afweermechanisme tegen de bovengenoemde ziektekiemen te veroorzaken, waardoor de regeneratieve mechanismen van de weefsels tijdelijk worden geactiveerd. 
  • De witte wilg is een natuurlijke bron van aspirine die een zweetdrijvende werking heeft. Deze kan nuttig zijn bij bacteriële en virale infecties die meestal gepaard gaan met koorts.
  • Duivelsklauw of Harpagophytum procumbens bevat enkele actieve bestanddelen waarvan de bekendste de harpagoside is, dit heeft een sterk ontstekingsremmende werking. Zoals eerder vermeld is een infectie een ontsteking.
  • Dankzij essences van Oregano, tijm, bergbonekruid en kaneel wordt het immuunsysteem gestimuleerd. Ze hebben bacteriostatische, antiseptische en immunostimulerende eigenschappen die op hun manier werkzaam zijn tegen infectieziekten.  
  • Eerder is aangetoond dat koper een rol speelt bij het versterken van de natuurlijke afweer, als anti-infectieus en anti-inflammatoir middel.

Een remedie, samengesteld uit bovenstaande plantenextracten of bestanddelen, zal een uitstekend middel zijn om meteen op te treden tegen een infectie. Het zal ook geen bijwerkingen geven. Deze plantenextracten en bestanddelen kan je terug vinden in onze spagyrische samenstelling Defensol.

> Lees meer over Defensol <

Let wel, het blijft belangrijk een arts te raadplegen om een correcte diagnose te krijgen. Een remedie op basis van deze bestanddelen mag zelfs altijd gecombineerd worden met een klassiek antibioticum indien dit toch nodig zou zijn. Men werkt hier dan aan een kortere ziektetermijn of snellere genezing.