Meridianen of energiebanen en het menselijk lichaam

Je ziet het niet maar het is er wel. Er loopt voortdurend energie door je lichaam en dit volgens vastliggende banen of meridianen.

In de traditionele Chinese geneeskunde noemt men de levensenergie die door je lichaam loopt om je organen van energie te voorzien ‘Qi’ of Prana

In totaal zijn er 76 energiebanen of meridianen, waarvan 12 hoofdmeridianen. Elke meridiaan is gekoppeld aan een specifiek orgaan. Het is heel belangrijk dat men begrijpt dat de namen van de meridianen slechts vertalingen zijn. Hierdoor krijgt men soms de indruk dat de Lever Meridiaan enkel voor de lever staat, de Nier Meridiaan voor de nier... . Dit is een fout uitgangspunt.

Wat zijn meridianen nu eigenlijk?

Een meridiaan is een baan die letterlijk van kop tot teen loopt. De baan passeert naast het betreffende orgaan, ook nog langs verschillende andere punten. Alle punten die op deze baan liggen kunnen dus klachten vertonen. Het oog bijvoorbeeld ligt op de Lever Meridiaan, d.w.z. dat oogproblemen kunnen veroorzaakt worden door een verstoorde Lever Meridiaan. 

Door de energiebanen op een schema te zien (zie tekening verder in het artikel), zal het vrij eenvoudig worden om te begrijpen welke klachten met welke meridianen worden gelinkt.

Naast de fysieke kant heeft elke meridiaan ook een psychische kant. Zo betekent een verstoorde Lever Meridiaan nog niet dat je problemen met je lever hebt maar kan je bijvoorbeeld ook prikkelbaarheid, overgevoeligheid en moeilijkheden met het loslaten van emoties ondervinden. De Long Meridiaan wordt niet alleen gelinkt aan de longen maar ook aan emoties en verdriet. Alle meridianen zijn verbonden met een bepaalde overheersende emotie, dat kan ook zorgen dat er een disbalans is in één of meerdere meridianen:

Bijvoorbeeld:

 • Teveel kwaadheid beschadigt de Lever
 • Teveel angst beschadigt de Nieren
 • Teveel verdriet beschadigt de Longen
 • Teveel denken/zorgen maken beschadigt de Milt
 • Teveel blijdschap/opwinding beschadigt het Hart
 • Teveel emotie beschadigt het Hart

Hou in gedachte dat in de context van de traditionele Chinese geneeswijzen de namen van de organen, die met een hoofdletter beginnen, niet dezelfde zijn als de organen die we kennen vanuit de westerse anatomie.

De chinese “Nieren” zijn bijvoorbeeld de bijnieren en het endocriene systeem, met  “Blaas” bedoelt men de nieren en het urinesysteem, “Milt” is het energiesysteem dat zich door het hele lichaam bevindt, “Longen” is niet alleen de longen, maar ook de huid.

Deze beschadigingen hebben ook een effect in de andere richting: een beschadigde Lever veroorzaakt kwaadheid, beschadigde Nieren angst, enzovoort…

Welke meridianen zijn er en hoe lopen ze door je lichaam?

De circulatie van Qi (levensenergie) langs de 12 hoofdmeridianen verloopt in een vaste volgorde en duurt ongeveer 24 uur. Elke meridianen is gedurende een periode van twee uur het meest actief. We beginnen de cyclus met de Maag Meridiaan die ’s morgens van 7 tot 9 het meest actief is. 

 1. Maag Meridiaan – actief tussen 07.00 tot 09.00 uur
 2. Milt Meridiaan – actief van 09.00 uur tot 11.00 uur
 3. Hart Meridiaan – actief tussen 11.00 uur tot 13.00 uur
 4. Dunne darm Meridiaan – actief van 13.00 uur tot 15.00 uur
 5. Blaas Meridiaan – actief tussen 15.00 uur tot 17.00 uur
 6. Nier Meridiaan – actief van 17.00 uur tot 19.00 uur
 7. Hartbeschermer Meridiaan – actief van 19.00 uur tot 21.00 uur
 8. Drievoudige verwarmer Meridiaan – actief van 21.00 tot 23.00 uur
 9. Galblaas Meridiaan – actief tussen 23.00 uur tot 01.00 uur
 10. Lever Meridiaan – actief van 01.00 uur tot 03.00 uur
 11. Long Meridiaan – actief tussen 03.00 tot 05.00 uur
 12. Dikke darm Meridiaan – actief tussen 05.00 tot 07.00 uur

meridianen in het lichaam

Het spreekt voor zich dat een energiestroom vlot moet verlopen, dat er geen obstakels mogen zijn. Indien er toch een probleem zou zijn met het doorstromen van de Qi of levensenergie kan er een gezondheidsprobleem opduiken. 

Meridianen en het menselijk lichaam

Welke gezondheidsproblemen kunnen er dan ontstaan. Kort gezegd zijn er 3 zaken die kunnen fout lopen.

 1. Er kan teveel energie lopen door een meridiaan
 2. Anderzijds kan er ook te weinig energie zijn in een meridiaan
 3. Of er is sprake van stagnatie, een slechte doorstroming van de meridiaan

Deze 3 bovenstaande punten kunnen resulteren in tal van gezondheidsklachten

Echter kunnen deze wel beïnvloedt worden doordat de uiteinden van de meridianen aan de oppervlakte komen van ons lichaam. Hierdoor zijn ze toegankelijk van buitenaf en kunnen therapieën zoals acupunctuur, acupressuur of voetreflexologie ingezet worden. 

Soms is het nuttig om deze behandelingen aan te vullen met supplementen ter bevordering van de meridianen. Deze supplementen brengen de energie weer in balans en verminderen daardoor de fysieke en psychische klachten gelinkt aan de meridiaan.

 

DE LEVERMERIDIAAN

De lever in de oosterse geneeswijze

Wie met meridianen bezig is, hecht veel waarde aan de leverenergie. De lever staat zowel in de westerse als de oosterse geneeskunde voor ontgifting. Wanneer de lever het lichaam niet meer voldoende kan ontgiften krijgt men onder andere allergieën en jeuk. De leverenergie verzorgt ook nog andere functies en lichaamsdelen. Je zal dit gemakkelijker begrijpen als je het verloop van de leverenergie kent.

De Levermeridiaan: verloop

De meridiaan start aan de grote teen en loopt naar boven over de voet, langs de binnenkant van de enkel en zo naar de binnenkant van de knie. Vanaf daar loopt de levensbaan naar de lies en loopt daarna in een kluwen over het geslachtsorgaan, dan over de buik. Eindigen doet de levensenergie bij de ribbenboog.

De Levermeridiaan: fysieke klachten

De leverenergie verzorgt de ogen (het zicht). Verkleuringen aan het oog treden dan ook meteen op bij problemen van de levensenergie die door de lever loopt. 

Andersom is het ook zo dat een achteruitgang van de ogen kan wijzen op een achteruitgang van de levensenergie. 

Andere kenmerken die kunnen wijzen op een probleem met de Levermeridiaan zijn nagels die snel afbreken of broos worden en verkalken, problemen met pezen, spierverkortingen en stijfheid in de spieren. 

Maar dat is niet alles. Ook ingegroeide nagels aan de grote teen, afwijkingen in de nagelgroei, zweren aan de onderbenen, pijnlijke stijve spieren, enkel- en wreef klachten, artrose klachten aan de knie, pijn in het scrotum bij mannen, uterus klachten, jeuk in de lies of jeuk over het hele lichaam, onregelmatige menstruatie of andere menstruatieklachten, pijn en druk op het borstbeen, pijn in de ribbenboog, sinusitis, diarree (vaak met onverteerde voedselresten) kunnen allemaal tekenen zijn van problemen met de levermeridiaan. 

De Levermeridiaan: psychische klachten

Zoals we reeds schreven kunnen ook psychische klachten optreden bij problemen met de organen. 

Psychische storingen van de levensenergie die door de lever stroomt kan men herkennen aan plotse woedeaanvallen, zonder aanwijsbare reden. Mensen die hiermee te maken hebben worden bij het minste razend. Ook hier geldt het omgekeerde: vele woede uitbarstingen kunnen ook schade toebrengen aan de lever.

De Levermeridiaan herstellen en versterken

gezonde voeding voor de leverSlechte of eenzijdige voeding komt vaak op nummer 1 bij een verstoorde Levermeridiaan. Conserveringsmiddelen, smaakstoffen, kleurstoffen, reukstoffen en chemicaliën zijn het liefst te vermijden.

We moeten het waarschijnlijk niet vertellen, gezonde voeding is belangrijk. Verse groenten of groentesappen (probeer eens wortelsap) vormen een belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon. Probeer ook zoveel als mogelijk koffie en andere cafeïnehoudende dranken te vermijden.


Ga ook eens te rade bij een therapeut, deze kan helpen om de levensenergie van de lever terug in evenwicht te brengen.
Ook F-Sol draagt bij aan een goede balans van de Levermeridiaan.

Lees hier meer over F-Sol

 

DE GALBLAASMERIDIAAN

De meridiaan: verloop

De langste meridiaan in het lichaam is deze van de galblaas. Ze bevat 44 acupunctuurpunten die de energie van deze baan kunnen beïnvloeden.

De Galblaasmeridiaan loopt langs beide zijden van het lichaam en begint aan de buitenkant van de ooghoeken, loopt door naar het oor, rond het oor, enkele malen over het achterhoofd naar het voorhoofd, dan via de schouder naar de zijkant van de borst, vervolgens langs de zijkant van het lichaam naar de heup, zijkant bovenbeen, knie, onderbeen, enkel en eindigt op de vierde teen bij de nagelrand.

De Galblaasmeridiaan: fysieke klachten

Uit het verloop van de meridiaan kan je gemakkelijk de klachten veroorzaakt door stoornissen in de galenergie begrijpen:

 • oogklachten, problemen met het zicht, oogirritaties of pijn in het oog
 • oorsuizing, fluittonen in het oor, pijnklachten in het oor
 • hoofdpijn, migraine, duizeligheid
 • stijve nek, spierpijn in de schouder, niet kunnen bewegen van het hoofd
 • pijn tussen de schouderbladen
 • klachten van de borsten, gezwellen in de borst, pijnlijke borsten
 • klachten van de galblaas, zure oprispingen, krampen in de zijde, harde buik,
 • overgeven
 • pijn in de onderrug, stijfheid in de onderrug
 • klachten in de heup, heupartrose, stijfheid in de heup
 • klachten in de knie, knie artrose, stijfheid in de knie
 • krampen in het been
 • klachten in de enkel, artrose in de enkel, pijn in de voet
 • klachten van de nagels

acupuntuur - meridianenDe Galblaasmeridiaan: psychische klachten

Ook hier kan de storing in de meridiaan psychische klachten met zich meebrengen. Typisch zijn klachten omtrent de besluitvorming van de patiënt. De galblaasenergie geeft stoornissen in het "plannen" en het nemen van beslissingen. De patiënt met galblaasenergie stoornissen wordt in de oosterse leer beschouwd als koppig en besluiteloos.

Tips voor herstel

Een therapeut kan helpen om de energie van de galblaasmeridiaan weer in balans te brengen. Verder kan een ondersteuning met VB-Sol een versnelling van het herstel betekenen.

Lees hier meer over VB-Sol

 

DE DIKKE DARM MERIDIAAN

De dikkedarmmeridiaan in de oosterse geneeskunde

De dikke darm is ons afvoer orgaan. Zowel letterlijk als figuurlijk. In de traditonele Chinese geneeskunde staat de Dikkedarmmeridiaan voor “loslaten”. Bijvoorbeeld het loslaten van kinderen die het ouderlijke huis verlaten, het loslaten van gedachten of gebeurtenissen.

De dikkedarmmeridiaan: verloop

De meridiaan loopt vanaf de wijsvinger ter hoogte van de nagelriem via de buitenkant van de arm en de bovenzijde van de schouder via de hals tot naast de neusvleugel.
Net zoals de andere meridianen loopt deze langs beide kanten van het lichaam.

De Dikke Darm Meridiaan: fysieke klachten

Deze energiebaan kan zorgen voor allerlei huidproblemen bijvoorbeeld:

 • ontstekingen van de huid
 • eczeem
 • zweren

Typische klachten zijn ook:

 • constipatie
 • diarree
 • andere darmstoornissen
 • problemen aan het rectum of de aars

Ook zintuigelijke problemen kunnen de kop op steken:

 • keel-, neus-, oorproblemen
 • stemproblemen
 • keel- en amandelontsteking

Een disbalans in de Dikke Darm geeft ook vaak hoofdpijn.

De Dikkedarmmeridiaan: psychische klachten

Een disbalans in de energie van de Dikkedarmmeridiaan kan zich uiten in volgende psychische problemen:
De persoon in kwestie heeft moeite met loslaten, is weinig flexibel. Hij is vaak perfectionistisch en eerder negatief ingesteld. Hij heeft snel last van schuldgevoelens. Hij heeft vaak een tekort aan eigenwaarde, zelfaanvaarding en of zelfkennis.

Dikkedarmmeridiaan versterken? Tips voor herstel

Een therapeut kan helpen om deze energie weer in balans te brengen. Gezonde voeding, voldoende vochtinname en beweging zetten je al op het goede pad. Verder kan een ondersteuning met IC-Sol een versnelling van het herstel betekenen.

Lees hier meer over IC-Sol 

 

DE NIERMERIDIAAN

De nieren in de westerse geneeskunde

In de westerse geneeskunde zijn de nieren de organen die de urine vormen. Het zijn belangrijke organen voor de eliminatie van de afvalstoffen die uit voeding gehaald worden. Echter is er een heel groot verschil tussen de functie van de nieren volgens de westerse geneeskunde en de oosterse geneeskunde. Wat de nieren betekenen voor de oosterse geneeskunde, kan je hieronder lezen.

De nieren in de oosterse geneeskunde

De energiebaan van de nier zorgt volgens de oosterse geneeskunde voor veel andere processen in het lichaam. Volgens de Chinese leer wordt iedereen geboren met een pakket levensenergie. Hier moet je je hele leven lang mee doen. Verspil je dus op een bepaald moment teveel energie, dan zal je het later met minder moeten doen. De nierenergie is ook niet gemakkelijk om terug bij te vullen.

Het verloop van de niermeridiaan

De Niermeridiaan begint onder de voet en loopt vanaf de voet omhoog aan de binnenkant van de enkel, via binnenkant van het onderbeen, naar de knie, bovenbeen, duikt dan in de lies naar de geslachtsorganen. Daarna loopt de niermeridiaan omhoog langs de navel, over de borst naar het sleutelbeen, waar hij de diepte in duikt naar de keel en dan naar de oren gaat.
Als je het verloop aandachtig volgt, kun je de volgende klachten gemakkelijk begrijpen.

De Niermeridiaan: fysieke klachten

Een niermeridiaan die uit balans is, kan de volgende klachten met zich meebrengen:

 • klachten van impotentie, seksuele zwakte of ongewenste steriliteit
 • stoornissen in de groei van de botten
 • problemen met de ontwikkeling van de tanden, hersenen en ruggenmerg


Deze problemen komen vaak voor bij mensen die lichamelijk uitgeput zijn door een langdurig slaaptekort of studenten die heel lang studeren.
Ook drugs kan de nierenergie aantasten.

De Niermeridiaan: psychische klachten

Net als alle voorgaande meridianen heeft ook de niermeridiaan een psychisch kant. De nierenergie bepaalt de karaktervastheid van een persoon. Een zwakke nierenergie kan resulteren in angst, fobie, nervositeit, rusteloosheid. Hoe zwakker de energie, hoe meer verschillende klachten kunnen optreden.

Tips voor herstel

Een therapeut kan je helpen om deze energie weer in balans te brengen. Ook veel rust en gezonde voeding zullen al een hele bijdrage zijn. Verder kan een ondersteuning met R-Sol een versnelling van het herstel betekenen.

Lees hier meer over R-Sol